fbpx

Van horeca naar de zorg…

Van cheffin restaurant bij een grote hotelketen naar gastvrouw in de zorg, lees hoe Sandra deze “zet” heeft ervaren.

Covid-19 betekende voor Sandra een hele verandering in haar werkzame leven. Al bijna 25 jaar werkt ze met hart en ziel bij dezelfde hotelketen en aan die routine kwam in ene een einde. Het restaurant van dit hotel moest door alle Covid-19-maatregelen dicht. Sandra kreeg de keus voorgelegd: klusjes in het hotel doen of zich inzetten in de zorg. Voor dat laatste heeft ze gekozen en zij is nu ruim drie maanden werkzaam op locatie de AA in Breukelen. Zij werkt hier op een groep voor mensen met dementie.

Hoe is de switch bevallen?

Over de vraag of het haar goed bevalt hoeft Sandra niet lang na te denken: ze vindt het dankbaar, leuk werk. Ze omschrijft de leuke contactmomenten met bewoners en hoe fijn het is dat er voor bewoners net dat beetje extra gedaan kan worden: zoals een wandeling buiten. Daarnaast heeft ze zich direct welkom gevoeld bij haar nieuwe, tijdelijke collega’s. Ze omschrijft een goede sfeer en vertelt dat ze vanaf dag één alles heeft kunnen vragen. Ze heeft veel geleerd over dementie en om echt aansluiting te vinden bij een bewoner. Voor Sandra is dit een tijdelijke stap want het restaurant zal de komende maanden weer gewoon openen. Ze kan zich wel voorstellen dat er mensen zijn die permanent de overstap naar de zorg maken.

Horecamedewerkers richting de zorg…

Sandra ziet (horeca-)vaardigheden die haar in de zorg goed van pas komen: haar dienstverlenende karakter, haar geduld, ze is communicatief vaardig en bekend met het werken vanuit een teamspirit. Wat ze als een groot verschil ervaart is de band die je in de zorg met de cliënten opbouwt. Hier zit tegelijkertijd voor haar ook de uitdaging: het investeren in het echt leren kennen van een bewoner ook als deze door dementie gedrag vertoont waardoor het lastiger is. In de horeca komt Sandra soms ook met klanten voor een uitdaging te staan alleen weet ze dan ook dat deze klanten weer vertrekken. Een grote overeenkomst is het onregelmatig werken. Sandra werkt nu juist dagdiensten draait en in de horeca alleen maar avonddiensten. Dit had bij beide werkgevers ook weer precies andersom kunnen zijn.

Enthousiast geworden? klik hier voor onze vacatures.